Türkiye basın özgürlüğünün dibinde
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayınlanan 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 180 ülke arasında 165. sırada yer aldı.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü münasebetiyle yayınlanan endekste, Türkiye’nin notunun düşük olması, “gazeteciler üzerindeki baskının artması”, “özellikle Kürt gazetecilere yönelik toplu tutuklamalar” ve “basın özgürlüğünü tehdit eden toplumsal unsurlar” olarak gösterildi.
2021 yılında aynı endekste 153. sırada yer alan Türkiye, “gazeteciler serbest bırakılıyor, tutuklama yerine adli kontrol tercih ediliyor ve ifade özgürlüğü örgütleri Türkiye’de etkili mücadele yürütüyor” gerekçeleriyle 2022’de 149. sıraya yükseldi. hak aramak”. Ancak 2023 yılında 16 sıra gerileyen Türkiye, endekste en sert düşüş gösteren ülkelerden biri oldu.
AKP’nin iktidara geldiği 2002’de endekste 99. sırada yer alan Türkiye, 2016’da 151’e, 2017’de 155’e, 2018 ve 2019’da ise 157’ye geriledi.
21 yıldır düzenli olarak yayınlanan endeks kapsamında basın özgürlüğünün durumu 31 ülkede “ağır”, 42 ülkede “kötü”, 55 ülkede “sorunlu” ve “çok iyi” veya “çok iyi” olarak sınıflandırılıyor. 52 ülkede “iyi”. Bu bağlamda Türkiye, “sorunlu” kategorisinden “vahim” kategorisine gerilemiştir.
Gazetecilik mesleğinin ülkelerin sadece yüzde 30’unda “yeterli” olarak yapılabileceğini belirten endekse göre, ülkelerin yüzde 70’inde gazetecilik “zorlukla” yapılabiliyor.
Türkiye Kuzey Kore’ye yakın
Endekse göre yedi yıldır konumunu koruyan Norveç, bu yıl küresel ölçekte en yeterli basın özgürlüğü notunu aldı. Listede Norveç’i İrlanda ve Danimarka izledi. Geçen yıl gazeteci Peter de Vries’in öldürülmesi nedeniyle önemli ölçüde gerileyen Hollanda, bu yıl sıralamada 22 sıra yükselerek 6. sıraya yükseldi.
Listenin son üç sırasını Vietnam, Çin ve Kuzey Kore alırken, sırasıyla ABD 45. ve Rusya 164. sırada yer aldı.
RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, endeksle ilgili yaptığı açıklamada listedeki istikrarsızlığa dikkat çekti. Deloire, “Endeks, istikrarsızlıkla birlikte önemli oynaklığın da olduğunu teyit ediyor. Sıralamada Brezilya’nın 18 sıra yükselmesi veya Senegal’in 31 sıra gerilemesi gibi önemli ilerlemeler ve gerilemeler beklenmedik değişimler gösteriyor. Sosyal ağlar ve gözlemlenen düşmanlık” fiziksel alanda sosyal ağlar ve fiziksel alandan kaynaklanır. Söz konusu haberlerin önünü kesen, dezenformasyon yayan ya da buna alet olan peyzaj sektöründeki gelişmelerin bir sonucu olarak da görülebilir” dedi.
Endeks hazırlanırken çoğulculuk, medya ortamı ve bağımsızlığı, otosansür ve habere yönelik müdahaleler, yasal çerçeve, şeffaflık, altyapı ve ihlaller gibi onlarca parametre dikkate alınıyor.